Filmutbildningar i Västra Götaland


Här nedanför kan du se vilka filmutbildningar som finns i Västra Götaland.


Klicka på länkarna för att ta dig direkt till deras hemsidor där du kan läsa mer om kursinnehåll och ansökningsperioder.

 

Kunskapsförbundet Filmarbetarutbildningen

Trollhättan

Kunskapsförbundet Filmarbetarutbildningen, eller "Filmarbetarutbildningen i Trollhättan" som den kallas i folkmun, är en två-årig YH-utbildning med fyra olika inriktningar:

  • Teknisk teamfunktion - ljud, ljus, foto
  • Kreativ teamfunktion - scenografi, kostym
  • Kreativ teamfunktion - mask
  • Samordnande teamfunktion - platschef, koordinator, SAD, scripta.


HDK Valand - kandidat & masterprogram

Göteborg

På HDK Valand finns både ett konstnärligt kandidatprogram (3 år) och ett konstnärligt masterprogram (2 år) inom filmregi.


Göteborgs Folkhögskolas Filmproduktionsutbildning

Göteborg

Göteborgs Folkhögskolas utbildning består av en blandning av praktiska och teoretiska moment, med fokus på det praktiska filmskapandet. Du kommer att få en solid grund i foto, ljud, ljus, manus, regi och klippning för att arbeta med både fiktion och dokumentär. Utbildningen är 1-årig med möjlighet att söka 1-års fördjupningskurs.

 

Nordiska Filmskolan

Kungälv

På Nordiska Filmskolan presenteras du för olika övningar inom filmproduktion - båda fiktion och dokumentärt - dock alltid med fokus på att skapa historier med innehåll. Här går man igenom allt från idé, manus, storyboard, till filmning, ljudarbete och redigering.

 

YRGO - producent film & TV-drama

Distans

2-årig YH-utbildning till producent. Som producent inom film eller TV har du det övergripande ansvaret för hela produktionen, både ekonomiskt och kreativt. Det är ett varierande arbete där du arbetar med allt från finansiering, rekrytering, projektplanering, arbetsfördelning och marknadsföring.

 

YRGO - manusförfattare

Göteborg

2-årig YH-utbildning till manusförfattare. Som manusförfattare utvecklar du idéer och manus för olika format och produktioner, antingen på uppdrag eller utifrån egna initiativ. I vissa delar av processen skriver du ensam, medan du i andra samarbetar med andra manusförfattare, regissörer, producenter eller skådespelare.

 

Steneby

Dals Långed

Steneby erbjuder olika utbildningar inom form, design och textil - som vi ser att flera inom scenografi- och kostymavdelning har som grundutbildning.

 

Dalslands Folkhögskola - allmän linje inriktning filmarbetare

Allmän kurs inriktning Filmarbetare är en flexibel kurs där du kan komplettera gymnasiet. En dag i veckan får du kunskaper som är till nytta för dig som vill arbeta inom filmbranschen.

 

LÄRLINGSPROGRAM

Lärlingsprogrammet erbjuder en exklusiv matchning mellan människor som vill arbeta i film- och tv-branschen och etablerade verksamheter som vill ta emot och lära upp nya medarbetare. För att kunna ansöka till lärlingsprogrammet krävs att du är folkbokförd i antingen Uddevalla, Trollhättan eller Göteborgsregionen.

Läs mer HÄR

 

GYMNASIUM 

Gymnasium Estetik & Media i Västra Götaland
Här lär du dig filmproduktion från grunden

Gymnasium Hår- och Make Upstylist
Här kanske du går som siktar på att bli maskör inom film en vacker dag

Gymnasium Bild & Formgivning
Du som vill jobba inom scenografi kanske väljer den här linjen

Mediegymnasiet LBS Film & Postproduction

Här får du lära dig hantverket att filma men också postproduktion som innebär klippning, rörlig grafik, redigering och färgstyrning.

Tycker du att en relevant utbildning saknas här är du välkommen att höra av dig till christina.bredelius@filmivast.se

Copyright 2024 Film Väst | All Rights Reserved