Utbildningar och vägar in i filmbranschen
Det finns ett flertal olika filmutbildningar i Sverige på olika nivåer - de flesta av dem kan du hitta lite längre ner på denna sida.
På vissa av dem - t.ex. folkhögskolorna - lär du dig basen till all filmproduktion - foto, klipp, ljus, ljud, manus, regi osv.
Dessa är utmärkta att börja med för att skapa en förståelse för filmprocessens alla delar - och framför allt för att ta reda på vad just DU är intresserad av.
Sen finns det utbildningar där du blir mer nischad på en specifik yrkesfunktion - vilket ju i sig är en naturlig fortsättning om man har gått en basutbildning tidigare.
Är du riktigt ung och ska välja gymnasium beror det på vad du tycker är roligt - ett mediagymnasium är ju alltid bra att ha i botten så klart, där du får testa att filma. Du hittar även några sådana längre ner på sidan.
YRKEN DU INTE BEHÖVER GÅ NÅGON UTBILDNING FÖR
Men man ska också veta att en del yrken inte kräver någon direkt utbildning.
Att vara "runner" dvs chaufför, handlar mer om att kunna köra bil på ett säkert sätt och att ha en hög social kompetens.
Att vara "inspelningsassistent" - dvs fikaansvarig - ja där är t.ex. en kallskänkeutbildning mer värdefull är universitetsstudier.
Det man ska tänka på dock är att man efter några år i exemplena ovan kanske vill göra något annat inom film - och DÅ kan det behövas utbildning för att kunna ta steget vidare.
ADMINISTRATIVA ROLLER
Många som dras till filmbranschen är antingen tekniskt intresserade eller konstnärligt lagda, men man ska inte glömma att en viktig del av teamet består av administrativa funktioner - människor som planerar och strukturerar.
De som är duktiga på sådant ser inte lika ofta filmbranschen som en potentiell arbetsplats - men här finns ett stort behov av personal. Självklart krävs det att man har en förståelse för filmproduktion innan man kan planera den, men även här finns möjligheten att arbeta sig upp - eller ännu hellre - varför inte läsa till koordinator på exempelvis Filmarbetarutbildningen i Trollhättan?
FÖRDELAR MED UTBILDNING
Det en utbildning kan ge dig som kan vara svårt att få när man arbetar sig upp, är bl.a. kunskap om dina rättigheter, vilka regler som måste följas, säkerhet, kunskap/förståelse för dina kollegors arbete och inte minst möjligheten att få testa en yrkesfunktion i skarpt läge utan att behöva ta huvudansvaret - dvs genom Lärande i Arbete(LIA)/praktik. LIA:n ger dig dessutom ditt nätverk - något som är oerhört viktigt i filmbranschen. Det är mycket svårt att få in en fot om man inte redan känner någon som jobbar som filmarbetare.
TESTA OM FILMBRANSCHEN ÄR NÅGOT FÖR DIG - GRÖNA REGISTRET
Men hur vet jag då om filmbranschen är något för mig? Om jag ska lägga något/några år på att gå en utbildning vill jag kanske först veta om jag passar för film - vad gör jag då?
Ja trots att vi nu ser behov av att branschen behöver växa, är det fortfarande svårt att få in en fot om man inte känner någon som arbetar i den.
Därför har vi på Film i Väst skapat GRÖNA REGISTRET för dig som är folkbokförd i Västra Götaland och har B-körkort. Via detta register kan man få enklare uppdrag på en filminspelning, och på så sätt få känna på hur det skulle vara att arbeta med film.
Det vanligaste är att man får arbete några enstaka dagar, t.ex. som spärrvakt (förhindra att människor på gatan går in i bild) men även enklare jobb på hela produktioner - exempelvis som runner.
Läs mer om gröna registret här: Gröna registret
SÖKA JOBB DIREKT HOS PRODUKTIONSBOLAG?
Detta KAN man så klart göra, men chansen att du ens får ett svar är nästan lika med noll. Det är bara producenten som är fastanställd på filmbolaget - alla andra är frilansare.
Även de som anställer teamet (linjeproducenten och produktionsledaren) är frilansare själva, och det är ju egentligen hos dem du ska söka jobb hos. Och de har nya emailadresser varje gång de går på en ny produktion - vilket gör det hela väldigt svårt.