Vägar in i branschen


Trots att det bitvis är en stor brist på filmarbetare i Sverige (pga ökade volymer av produktioner) är det ändå en bransch som är oerhört svår att få in en fot i - om man inte redan känner någon som arbetar där.

 

  • SÖKA JOBB VIA PRODUKTIONSBOLAGEN

Eftersom de som anställer teamet - linjeproducenterna och produktionsledarna - själva är frilansare, kan man heller inte söka jobb hos något egentligt företag. Skulle man t.ex. spontant maila sitt CV och en jobbansökan en producent på ett produktionsbolag är risken stor att det hamnar i dennes papperskorg (med mindre att hens produktion precis har anställt en linjeproducent, som hen kan skicka vidare mailet till).

Självklart kan man ändå testa detta, och här finns en bra lista på de största produktionsbolagen i Sverige, med länkar till deras hemsidor:

Produktionsbolag - långfilm, dramaserier

 

  • GRÖNA REGISTRET

Du som är folkbokförd i Västra Götaland och har B-körkort kan lägga in dig i ett register här på Filmservice.se som kallas för Gröna registret. D.v.s. du är ännu "grön" i filmbranschen - du har inte tidigare arbetat på någon långfilm och/eller dramaserieproduktion men vill få in en fot i filmindustrin i ett filmteam.

         Läs mer om, och registrera dig i, Gröna registret HÄR.

 

  • LÄRLINGSPROGRAM

Lärlingsprogrammet erbjuder en exklusiv matchning mellan människor som vill arbeta i film- och tv-branschen och etablerade verksamheter som vill ta emot och lära upp nya medarbetare. För att kunna ansöka till lärlingsprogrammet krävs att du är folkbokförd i antingen Uddevalla, Trollhättan eller Göteborgsregionen.

Läs mer HÄR

 

 

 

  • FÖR DIG SOM REDAN HAR ARBETAT LITE PÅ LÅNGFILM/DRAMAPRODUKTIONER ETC

Dels finns det ett nationellt filmarbetarregister på www.filmjobb.com

Är du folkbokförd i Västra Götaland har vi på Film i Väst ett filmarbetarregister på www.filmservice.se

Copyright 2024 Film Väst | All Rights Reserved