Filmarbetaryrket
Du har säkert suttit och sett eftertexterna rulla förbi på bioduken - rad efter rad med märkliga titlar som "Best Boy", "Key Grip" och "DIT" - vad gör alla dessa människor på en film? Och kanske har du till och med funderat på om filmbranschen skulle kunna vara något för dig själv att arbeta i - men vad för typ av arbete skulle det i så fall kunna vara?
På dessa sidor har vi utgått ifrån hur ett team kan se ut på en "vanlig" svensk långfilmsinspelning - dvs en film med en genomsnittlig budget på ca 30 miljoner.
Ett team består i detta fall av ca 40-45 olika yrkesfunktioner (då har vi inte räknat med skådespelare eller statister) och på dessa sidor kan du läsa lite mer om några av dem.
Fler yrken kommer att tillkomma efter hand.
Under fliken utbildningar kan du sedan se hur du kan gå tillväga för att utbilda dig, praktisera eller arbeta dig upp i branschen.
.....................................................................................................................................
Tänk på att arbetet som filmarbetare innebär:
- Att du arbetar som frilansare - d.v.s. du blir anställd (projektanställning) av olika produktionsbolag på olika filmprojekt. Uppdragen är olika långa beroende på vilken funktion du arbetar i (olika längd på förproduktionen för olika yrken) men själva inspelningsperioden är vanligast ca 35 inspelningsdagar för en långfilm, och ca 70 dagar för en TV-serie.
Det uppstår ibland arbetslösa "hål" mellan två produktioner då du behöver gå på A-kassa. - Du måste inte ha eget företag och kunna fakturera. Ungefär hälften av Västra Götalands filmarbetare som arbetar med dramaproduktion går på lön, den andra halvan har valt att ha eget bolag och fakturerar.
- Att det nästan alltid kommer krävas att du har ett B-körkort. Film är ett rörligt arbete - kanske ska du kunna ta dig mellan 3-4 olika inspelningsplaster under samma dag - med utrustning - då fungerar det inte att åka kollektivtrafik.
- Att du ibland måste arbeta på annan ort än din hemort. En inspelning kan t.ex. bestå av 4 veckor i Västra Götaland, 2 i Stockholm och en vecka på Rhodos...
- Att du ibland måste arbeta förskjutna arbetsdagar eftersom man ibland behöver kunna spela in på natten/tidig morgon/kväll pga ljuset.
Här kan du se en film på YouTube som ger en liten bild av hur ett filmteam är uppbyggt - men filmen refererar till en amerikansk produktion, som oftast har betydligt mycket större team än vad vi har i Sverige.
P.s. Texterna är framtagna tillsammans med Filmarbetarutbildningen i Trollhätttan, och har efter det stämts av med etablerade filmarbetare i varje yrkesroll, men om du som arbetar i något av dessa yrken vill lägga till något, eller har synpunkter på innehåll - maila gärna christina.bredelius@filmivast.se D.s.
Välj avdelning:
© Copyright 2022
Här finns länkar till olika sidor om de olika yrkena inom filmproduktion:
Tänk på att amerikanska team är MYCKET större än de svenska och att vi arbetar ganska olika - så allt som står där går inte att applicera på de svenska jobben.
En amerikansk bloggare som skriver mycket om att arbeta med film:
Här finns också andra svenska sidor att läsa om filmyrken, men all information där gäller inte långfilm/dramaproduktion som våra sidor här på Filmservice gör. Dessa sidor kan även handla om hur manarbetar på lågbudgetkortfilm etc - dvs där man inte har lika tydligt uppdelade ansvarsområden. Även genomsnittslönerna som står på sidorna är missvisande i förhållande till långfilm/dramaserieproduktion.
Och här finns en amerikans sida om postproduktion m.m.:
HÄR kan du se en liten film om hur det ser ut på set på en amerikansk produktion - och vad de i teamet gör där.
Och HÄR förklarar man lite kort de olika yrkena i ett team - återigen i USA...