Platsavdelningen


En strand kan vara en svår inspelningsplats - kan man köra ner en kran hur som helst? Och var äter man? Tälten är lika mycket till för att skydda från sol som för regn... (Foto: Alexander Jönsson)

.Platsavdelningen är den avdelning som ansvarar för själva inspelningsplatsen - att det finns ström, att teamet har någonstans att sitta och äta lunch eller gå på toaletten, att produktionens bilar kan parkeras osv.

De ansvarar även för att platsen hålls avspärrad vid behov och att man har de tillstånd som krävs för att få filma på given plats. Den ser också till - och det här är superviktigt - att inspelningsplatsen lämnas i samma skick som den togs emot. Annars riskerar miljöer att stängas för all filmproduktion. 

Eftersom platsavdelningen har ett väldigt brett ansvarsområde är det viktigt att den avdelningen är rätt - och tillräckligt  - bemannad. Eftersom platsavdelningen ska vara först på plats och sisten hem från inspelningen är de viktigt att de kan saxa sina tider, så arbetsdagen inte blir för lång.

Avdelningen kan/bör bestå av:

Platsletare - kallas även location scout eller rekare och kan vara samma person som sedan tar platschefsansvaret, men inte alltid. En platsletare är den som i samarbete med framför allt regi, foto och scenografi letar fram inspelningsmiljöer som passar manuset och regissörens vision.

Här kan du se ett filmarbetarporträtt med Oscar Hansen, platsletare

Platschef - som har det övergripande ansvaret, men som inte behöver vara låst till dagens inspelningsplats, utan kunna ha möjlighet att arbeta framåt, med kontrakt och annat för kommande inspelningsplatser

Assisterande platschef - en erfaren person som kan ansvara på den eller de inspelningsplatser man har för dagen.

Platsassistent - gärna två om man har många inspelningsplatser - hjälper till med allt möjligt på inspelningsplatsen.

Platskoordinator - i de fall man har väldigt många olika inspelningsplatser är det en klar fördel att ha en platskoordinator. Denne sitter då på produktionskontoret och är inte ute på inspelningsplats annat än i mycket särskilda fall. 

Flaggvakter och extrapersonal - dessa tar man in på dagar, efter behov. Kanske står man på ett torg mitt i en stad och ska filma och behöver stoppa folk från att gå in i bild från flera olika håll. Eller så behöver man stoppa trafik - och då är det viktigt att man tar in certifierade flaggvakter, eftersom det är en säkerhetsrisk förknippat med det.

Här kan du se en film från YouTube om varför det är viktigt att ha en riktig platsavdelning.

 

Här nedanför kan du läsa mer om de olika yrkena inom platsavdelningen:

 

 

© Copyright 2022

En strand kan vara en svår inspelningsplats - kan man köra ner en kran hur som helst? Och var äter man? Tälten är lika mycket till för att skydda från sol som för regn... (Foto: Alexander Jönsson)
Copyright 2024 Film Väst | All Rights Reserved