Platschef och assisterande platschef


(Foto: Dennis Lindbom)

Platschefen är ansvarig för att det under inspelningen finns inspelningsplatser som är kontrakterade och klara för en inspelning och att det finns fungerande logistik kring dessa för att ett filmteam skall kunna arbeta (såsom tillstånd, ström, uppehållsrum med mera).

Platschefens arbete består bl.a. av att söka tillstånd, förhandla hyror, skriva avtal, ordna med avspärrningar, ha kommunikation med människor runt omkring, se till att skydda inspelningsplatsen från slitage och se till att den lämnas i samma skick som den var när teamet kom dit.

Utöver det ska platschefen leda sin avdelning med sina platsassistenter och informera de övriga i filmteamet så de vet vart de skall, var de kan parkera och om det finns något särskilt att ta hänsyn till på dagens inspelningsplats.

 

PLATSCHEFEN UNDER FÖRPRODUKTIONEN

Under förproduktionen läser platschefen manus och bryter ner det i antal miljöer - listar upp vad det behövs för olika inspelningsplatser. Under förproduktionen är platschefen eller personen som jobbar med att letar inspelningsplatser, location scout/rekare, den som matchar manus och vision från regissör, fotograf och scenograf.
Platserna skall väljas, förhandlas och förberedas – i nära diskussion med andra berörda avdelningar.

Kontrakt, avtal och tillstånd skall ordnas. Platsbilen skall rustas med det arbetsmaterial som kan komma att behövas; avspärrningsband, bord och stolar till tillfälliga lunchplatser, tält mot regn, värmefläktar mot kyla, Första Hjälpen-kit och allt mellan himmel och jord som behövs för just den här specifika produktionen.

Varje inspelningsplats ska därtill genomgå en riskbedömning när det gäller säkerhet – vilka risker finns, hur kan man eliminiera/minimera dem, och vem som är ansvarig för att det jobbet görs.

Som platschef samarbetar man hela tiden nära med de andra avdelningarna; hur kommer man att filma på platsen, hur mycket ström behöver ljusavdelningen, behöver mask/kostym ha ett rum på plats och vad behöver det innehålla – vatten, speglar? Hur många dagar behöver jag hyra min inspelningsplats så att scenografiavdelningen hinner dit och dressa/dressa av*?

Viktigt är också att platschefen är med och visar runt på alla kommande inspelningsplatser på ett s.k. tech recce.**

 

PLATSCHEFEN UNDER INSPELNINGEN

Att dagligen se till att teamet hittar till, och kommer i ordning på dagens inspelningsplats och informera om viktig information, utrymningsvägar, lunchlokaler, uppehållsrum, om det finns något särskilt att ta hänsyn till på inspelningsplatsen. Denna information förmedlas oftast igenom dagbeskedet.

Till sin hjälp har platschefen ibland en Assisterande Platschef som kan vara kvar på inspelningsplatsen och assistera teamet samtidigt som platschefen kan jobba framåt och hålla den löpande kommunikationen för kommande dagars inspelningsplatser, kontrakt och tillstånd. Utöver dessa två finns också platsassistenter efter behov som kan hjälpa till med allt som behöver göras. På vissa inspelningsplatser, t.ex. inne i centrala städer, kan det behövas ta in ytterligare platsassistenter för att t.ex. stoppa gående från att gå in i bild under tagningar.

VILKA EGENSKAPER/KUNSKAPER ÄR BRA ATT HA NÄR JAG VILL JOBBA SOM PLATSCHEF?

  • B-körkort
  • Kreativ - kunna se och presentera möjliga inspelningsplatser. Kanske kan t.ex. en vanlig bilverkstad se ut som en amerikans vapenhandel med rätt skyltar - även om det inte verkar uppenbart vid första anblick...
  • Organisatorisk
  • Stresstålig
  • Social och bra på att kommunicera med alla typer av människor, både i och utanför teamet.
  • Bra på förhandling.

 

KLASSISKT EXEMPEL PÅ ETT PROBLEM SOM KAN UPPSTÅ FÖR EN PLATSCHEF:

Du har som platschef hittat ett perfekt litet torp att filma i – men det är så litet att teamet inte kan få plats att sitta ner och äta. Det ligger väldigt avlägset så jag kan inte hyra in mig hos en granne heller. Torpet saknar riktig toalett och rinnande vatten. Hur löser jag detta?

 

© Copyright 2022

Det finns lite olika lösningar för detta – är det en relativt varm sommar kan man ju tänka sig ett tält för lunchen – är det en kallare årstid kanske man måste hyra in en barack.
Mask- och kostymavdelningen skulle säkerligen föredra det senaste då de kanske inte heller får plats i torpet…

Toalett löser du genom att hyra in Baja-major och vatten får du helt enkelt köpa in stora dunkar och ta med.
(Foto: Dennis Lindbom)

Bra ord att känna till:

 

*Dressa/dressa av

När scenografiavdelningen gör i ordning en inspelningsplats - ställer dit möbler, sätter fram rekvisita osv, kallas det för att de "dressar set" - dvs "klär på inspelningsplatsen". Och när de tar bort det kallas det för att de "dressar av".

 

**Tech recce

Ett annat namn på tekniskt rek. Här åker alla avdelningschefer (s.k. A-funktioner) runt och tittar på de miljöer sär man ska spela in. Vad kan bli problematiskt, vad måste fixas innan inspelning osv.

Här kan du läsa mer om hur det är att jobba som Platschef (på engelska Location Manager) men tänk på att man jobbar på olika sätt i olika länder.

Location Manager

Copyright 2024 Film Väst | All Rights Reserved