B-foto


B-foto behöver oftast en egen monitor för att kunna se ordentligt att bilden hela tiden är skarp. Om den ska vara det vill säga - man kan ju vilja ha en bild oskarp också... (Foto: Dennis Lindbom).

B-fotografen jobbar i nära samarbete med A-foto och är den person som på kamera-avdelningen är tekniskt ansvarig för kameran, samt styr upp sina övriga kollegor på fotoavdelningen.

Hen har hjälp av sin assistent C-fotografen och samarbetar även ofta med passaren, som är ansvarig för den utrustning kameran skall stå på, åka i eller fästas mot.

Att dra skärpan är också en av B-fotots viktigaste funktioner.


B-FOTO UNDER FÖRPRODUKTIONEN

Under förproduktionen har B-fotografen några dagars prepptid där man går igenom den kamerateknik som skall användas under inspelningen och stämmer av så att all utrustning finns med (som behövs för hantering av den teknik som skall användas.) Tillsammans med A-fotografen försöker man förutse vilka kamerarelaterade scenarion som kan uppstå och hitta lösningar på dessa. All optik kontrolleras och olika typer av testfilmningar görs.

Hen läser igenom manus och förbereder sig på eventuella scener som kräver lite extra av fotoavdelningen. Man stämmer av med fotografens vision och önskemål för filmen, så man vet hur denne vill ha det under inspelningsperioden.

B-FOTO UNDER INSPELNINGEN

B-fotot ansvarar för att vid varje ny kamerainställning mäta avstånd mellan kamera och skådespelare under repetitionerna - för att hitta de lägen man sedan ska dra skärpan mellan under tagningarna.

Hen håller ställningarna vid kameran när fotograf och regissör planerar för nästa bild och får hjälp av sin C-foto som assisterar genom att hämta den utrustning B-foto ber om. B-fotot hjälper även sina assistenter med utpackning och tunga lyft av utrustning från fotobilen (oftast en skåpbil).

B-fotots ansvar är b.la. att se till att kameran är ren, har rätt inställningar och att minneskort finns på plats.

VILKA EGENSKAPER/KUNSKAPER ÄR BRA ATT HA NÄR JAG VILL JOBBA SOM B-FOTO?

  • B-körkort (är i princip ett måste oavsett din funktion i teamet)
  • Kamera och teknikintresserad
  • Stresstålighet
  • Serviceminded
  • Fokuserad

© Copyright 2022

B-foto behöver oftast en egen monitor för att kunna se ordentligt att bilden hela tiden är skarp. Om den ska vara det vill säga - man kan ju vilja ha en bild oskarp också... (Foto: Dennis Lindbom).
Copyright 2023 Film Väst | All Rights Reserved