Kostym på plats/kostymansvarig statister/kostymassistent på avdelningen
På kostymavdelningen, under kostymdesigner/assisterande kostymdesigner/kostymör finns flera andra yrkesroller. För enkelhetens skull kallar vi dem här för kostymassistent, men de riktiga titlarna man bör använda är:
Kostymkoordinator
Vanligt då projektet filmas i flera orter/länder. Annars ligger dessa arbetsuppgifter på kostymansvarig/assisterande kostymdesigner.
Kostym på plats
Ansvarig för all kostym på inspelningsplats, klaffansvarig.
Kostymansvarig statister
Vanligt när man jobbar med epok, eller i produktioner med många statister.
Kostymassistent på avdelningen
För- och efterarbete, kostymvård, sömnad, hämta och lämna kostym.
Här kommer vi mest gå in på de funktioner vi kallar ”Kostym på plats” och ”Kostymassistent på avdelningen” – på mindre inspelningar får ibland samma person ta båda rollerna.
KOSTYMASSISTENTEN UNDER FÖRPRODUKTIONEN
Alla produktioner har olika förutsättningar, men generellt kan man säga att en kostymassistent kommer in ett par veckor innan inspelningsstart. Den tar då del av och läser in sig på kostymdesignerns kostymlistor samt kikar på moodboards* så den får helhetsgrepp. Den assisterar denne när det gäller inköp, och deltar vid alla kostymprovningar med skådespelarna. Är det epokinspelning behöver alla statister tas in i god tid innan inspelning, då det ofta behöver göras sömnadsändringar och justeringar efteråt. Viktigt att kostymassistenten då har en bra dialog med den statistansvarige och kan få rätt mått och storlekar på statisterna i god tid. Är det nutidsinspelning informerar kostymassistenten den statistansvarige om vilken typ av kläder man önskar att statisterna tar med sig ifrån sin egen garderob (beslutet om vilka kläder det kan vara har dock kostymören tagit).
Kostymassistenter hjälper till med inköp och returer av kläder som ska tillbaks till förråd etc, fixa utrustning som kan tänkas behövas (stänger, strykjärn/strykbrädor, lådor etc.) Den kan också patinera kläder om det behövs, samt utföra enklare justeringar av kostym.
En kostymkoordinator, om en sådan finns på projektet, är ansvarig för all administrativ koordinering; t ex kostymtransporter, bokning av provningslokaler, inbokningar av provningar, samverkan med casting och statistavdelning etc. Helt enkelt all kostymlogistik plus fördelning/schemaläggning av kostympersonal i samråd med kostymdesignern.
KOSTYMASSITENTEN UNDER INSPELNING
Kostymassistenten på avdelningen ser till att rätt kläder packas på morgonen och kommer med ut till inspelningsplatsen. Assistenten sköter klädvården - tvättar, torkar, stryker och hänger upp det som behövs och hjälper kostymören med de kostymprovningar som sker under inspelningens gång.
Kostym på plats är den som har ansvaret för att kostymen ser rätt ut i bild och att klaffen hålls på kläderna i bild. Ligger kragen på ett visst sätt i en tagning ska den göra det i samtliga tagningar, slipsen ska vara lika lång som den var i förra veckan när man spelade in scenen innan osv. Tillsammans med ljudavdelningen hjälps man åt för att dölja mygga och sändare så gott som det går under kläderna.
Kostym på plats hjälper skådespelarna vid ombyten och ser till att de håller sig varma/torra mellan tagningarna om vädret kräver det, med hjälp av värmejackor, paraplyer etc.
HÄR kan du se ett litet filmarbetarporträtt av en kostymassistent, producerad av Högskolan Väst.
VILKA EGENSKAPER/KUNSKAPER ÄR BRA ATT HA NÄR JAG VILL JOBBA SOM KOSTYMASSISTENT?
- B-körkort – det gäller i princip alla som arbetar i ett filmteam då det är ett rörligt jobb, inte sällan har man minst två inspelningsplatser man snabbat ska ta sig mellan (en kostymassistent bör inte vara rädd för att köra en skåpbil eftersom detta används för att transportera kostymen)
- Att kunna planera/packa/bära är oftare viktigare än att vara utbildad inom kläder och textil.
- Känsla för detaljer – i synnerhet om du ska jobba som kostym på plats, där det är noga att du är uppmärksam på de små sakerna – som hur skärpet sitter osv.
- Uppmärksam och nyfiken/intresserad.
© Copyright 2022
Bra ord att känna till:
*moodboard
En visuell sammanställning av vilka färger, former och/eller material som man vill filmen ska ha för att ge en enhetlig (eller för den delen spretig) känsla. Denna moodboard får alla konstnärliga avdelningar ta del av. Den kan bestå av allt från rena färgnyanser, till inspeirationsfoton från andra fimer man vill efterlikna.